sobota 30. března 2013

PLNĚNÉ PERNÍČKY... 

VELIKONOČNÍ, VÁNOČNÍ, PROSTĚ SVÁTEČNÍ

Tak tak, plněné perníčky u nás už léta na Vánoce ani Velikonoce nesmějí chybět.
 Těsto je stejné, níádivka též jen motivy se liší.
 Letošní jarní svátky budou husičkové a kohoutí.
Recepty jsou poskládané jak se mi hodilo.
 Nejsem moc zdatná zdobička, tudíž tohle je má varianta, po které sáhnou malí i velcí .o)
 Bodejť ne, v nádivce je 10 lžic rumu!!!



Vidíte jen pár kousků. 
Ve sklepě, kde je ideální teplota na křehnutí, odpočívá další várka.
O Vánocích jsem pekla prasátka s PF 2013 a balila do celofánu s mašličkou. 
Podarovali jsme tak všechny blízké a známé.
 Loni jsem je balila na Velikonoce také, letos přišla do celofánu novinka - linecká vajíčka.

Myslím, že dobrých receptů není nikdy dost, tak posílám i ten můj osvědčený.

PERNÍČKY

150g medu, 200g moučkového cukru, 2 vejce, 500g hl. mouky, 1 prášek do perníku, 5g jedlé sody, 80g másla

Med, cukr a vejce mícháme společně cca 20 minut. 
Prášek do perníku a jedlou sodu rozmícháme s moukou a postupně přidáváme k medu. 
Nakonec přidáme rozpuštěné máslo. 
Z těsta vytvoříme bochník a necháme v chladu pod fólií 24 hod odpočinout.
Před vyvalováním znovu propracujeme.
 Plát těsta po vyválení by měl být silný asi 0,5 cm.
 Vykrájíme a poklademe na plech vyložený pečícím papírem nebo přímo na vymazaný plech.
 Někdo perníčky potírá žloutkem.
 Nedělám to, protože zdobím čokoládovou polevou. 
Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 170°.
Vychladlé uložíme ke změknutí. 
Pokud plníme nádivkou a poléváme čokoládou, změknou během dvou dnů. 

NÁPLŇ

250g strouhaného perníku, hrst mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 3 lžíce medu, 4 lžíce marmelády, 10 lžic rumu

Vše promícháme.
 Z rumu nemějte strach, vůbec tam není znát.
 Marmeládu kombinuji se švestkovými povidly. 
Vlastně jich dávám více a marmeládu jen na dochucení.
Nádivka původně patří k jinému receptu, takže ji bude více. 
Tu co zbude uložím do uzavřenou do lednice, vydrží velmi dlouho. Příležitostně ji používám na potírání perníku na plech. :o)

Perníčky po dvou slepujeme a potíráme čokoládovou polevou. 

Rozpustím čoko na vaření v páře, přidám 100% tuk a kakao pro tmavší barvu. 
Konzistenci odhadnu podle oka, aby se dobře natírala. 
Používám klasický štětec. 
Jde to rychle a neumatlám se. 
Pokud polevu nechám ztuhnout a znovu rozpustím, je pěkně lesklá.

Tak ať se Vám podaří.
SARRA





1 komentář:

  1. Vypadají moc pěkně. A ta nádivka by se hodila i jinam. Tu si musím poznamenat.

    OdpovědětVymazat